Elmebergs kattpensionat är inrymt i ladugården på Mellangården i Elmeberg

Där det förut bott kalvar och höns har jag byggt ett ljust och modernt kattpensionat med 13 rum som är öppna året runt, plus en avdelning med 12 rum till som jag öppnar vid behov, t ex över sommaren och jul/nyår. Intill finns ett trivsamt kontor där jag jobbar med Agria Djurförsäkringar.

 

Kattrummen

Katter idag kan bära på flera olika smittor och virus utan att verka sjuka. Detta faktum och tips och råd om hur katter tycker om att bo har jag tagit hänsyn till när jag utformat inredningen i kattpensionatet. Det hela bygger på sunt förnuft och samma metod som du använder hemma i ditt eget kök, när man t ex styckar kyckling utgår man ju ifrån att alla kycklingar har campylobakter. Jag utgår från att alla katter är smittbärare och lägger upp rutiner efter det oavsett om det behövs eller inte.

Golvet är vattenavstötande betong. På golvet, väl åtskiljda, står kattlåda och matskål

Sidoväggarna i kattrummen består av en hel träskiva upp till 120 cm höjd (för att katterna ska få det lugnt och ombonat och inte behöva titta på andra katter om de inte vill). Sedan följer 60 cm genomskinlig plastskiva (för att ljuset  från fönstren ska flöda fritt i lokalen samtidigt som katterna hålls säkert åtskiljda). Där ovanför och upp till taket sitter ca 40 cm höga dubbla nät med 14 cm emellan (för att de katter som på nåt sätt tar sig upp dit (katter tar sig såna rättigheter ibland...) inte kan komma åt varandra.)

Framsidan och dörren består av genomskinlig plastskiva upp till 60 cm höjd (för att hindra att hår sprids i lokalen) och ovanför det nät (för att få in ordentligt med luft).

På den bakre väggen finns fönster och ligghylla. På ligghyllan står vattenskålen.

 

Rutinerna

Vid 7-tiden på morgonen tänds lamporna och frukost serveras.

Vid halv 9-tiden börjar städrundan, kattlådorna rensas, alla rum dammsugs och de rum som behövs våtmoppas.

Klockan 10-11 är det hämtnings- och lämnings-tid. Därefter städas och desinficeras de rum som ska få nya gäster, skålar, liggfällar och kattlådor byts och diskas/tvättas i maskin. Pälsvård för de katter som behöver det.

Klockan 17-18 är det hämtnings- och lämnings-tid igen. De kattlådor som behövs rensas igen. Kvällsmat serveras.

Vid 21-tiden släcks lamporna för natten.

 

Luft, ljud, ljus och värme

Värmen i lokalen kommer från en luftvärmepump. Det finns ingen risk att katter kommer åt någon elkabel.

Ljuset kommer från 8 fönster och 14 lampor, en i varje kattrum. I lamporna sitter vanliga glödlampor som jag tycker ger ett trevligare ljus än lysrör.

De ljud som katterna kan höra är mest de vanliga hemtama; surret från värmepumpen, radion, undulaternas kvittrande och min röst när jag pratar i telefon. Sommartid under höskörden surrar en höfläkt på loftet ovanför kattpensionatet. Tak och väggar är väl isolerade och varken hundar, katter, höns eller hästar reagerar negativt på fläktljudet. Fläkten är inte igång vid hämtning och lämning.

Luften i kattpensionatet cirkulerar fritt ovanför kattrummens innerväggar. Takhöjden är ca 220 cm. Den första säsongen visade att jag inte behöver installera ventiler eller frånluftsfläktar för att hålla en bra kvalité på luften i lokalen.

 

Omgivningen

Mellangården ligger lantligt och idylliskt i den lilla byn Elmeberg. På gården rör sig hästar, folk, kor, hundar och stallkatten . Från sina fönster kan katterna också se rådjur och harar och sommartid de sädesärlor, ladusvalor och hussvalor som kommer tillbaka varje år.
Familjens hundar bor i huset på andra sidan gårdsplanen med en väg och en halv trädgård emellan, och inga andra djur än kattgästerna vistas inne i pensionatet, men mina jobbarkompisar chihuahuorna är ofta med på kontoret.
Och det förstås, undulaterna! Jag såg reklam för filmer specialgjorda för katter som är ensamma hemma. På filmerna var det fiskar och fåglar, så jag tänkte göra något liknande för mina kattgäster, men vi kör live-föreställning!
Skämt åsido tror jag att katterna uppskattar att ha något att titta och lyssna på, och undulaterna i sin bur är orädda och vana vid fyrbenta av olika sorter. Efter att ha levt ute varje sommar låter de som svalor och koltrastar och sprider trivsel med sitt kvittrande.