Stallet är inrymt i ladugården på Mellangården i Elmeberg |
Där det förut bott mjölkkor har vi byggt ett ljust och modernt stall med högt i tak och högklassig inredning. I resten av ladugården finns Elmebergs kattpensionat och det fd mjölkrummet är Helénes kontor och reception. I anslutning till Stallet finns en upplyst inhägnad ridbana med frostfritt underlag.
|
Hästplatserna |
I Stallet finns 2 boxar och 2 spiltor för ponnyer och 4 boxar och 2 spiltor för stora hästar. Golvet är av betong. Stallgången är ca 3 m bred. Sidoväggarna i boxarna/spiltorna är ca 2 m höga och helt byggda av trä för att hästarna inte ska känna sig oroliga för sin granne utan lugnt kunna använda hela boxen. Framsidan består av trä och galvat galler. Skjutdörren med täckhängare är 120 cm bred och i fronten finns också ett ventilationsgaller. De stora boxarna har vippkrubba. Fönster i titthöjd finns i boxarna.
|
Rutinerna |
Vid 6-tiden på morgonen tänds lamporna och hästarna får hö och kraftfoder. Vid 8-tiden lägger vi ut hö i hagen och släpper ut hästarna. Vi går alltid ut med hästarna i grimma och grimskaft så att allt ska gå lugnt till, ingen stress om vem som kommer först till maten. Klockan 18 släpps hästarna in. De flesta ägare har då varit här och mockat och gjort i ordning så att hästen har kraftfoder och hö färdigt i den rena boxen/spiltan. Man får förstås själv släppa in sin häst tidigare/senare om man vill. Vid 21-tiden får hästarna natthö, de som behöver får kraftfoder och lamporna släcks för natten. Tiderna är ca-tider, +/- max en timme.
|
Luft, ljud, ljus, och värme |
Värme finns endast i sadelkammaren, där hålls vintertid en temperatur på ca 10 grader. Under vintern finns möjlighet att ställa in uppblött foder i sadelkammaren, där det också finns varsitt skåp och, förstås, gott om plats för sadlar, träns och seldon. Täcken kan än så länge inte torkas i sadelkammaren, då blir det för fuktigt för lädret. Ljuset kommer från 8 fönster, 9 lysrör och 2 vanliga lampor. De ljud som hästarna kan höra är de vanliga som hör till livet på gården; bilar och traktorn, radio ibland, hundar som skäller och får som bräker. Sommartid under höskörden surrar en höfläkt på loftet ovanför Stallet. Varken hundar, katter, höns eller hästar har tidigare reagerat negativt på fläktljudet. Luften i Stallet byts ut med hjälp av självcirkulation ovanför hästarnas huvuden, takhöjden är ca 270 cm. När hästarna vistas i Stallet värms luften upp, stiger, förs bort och ersätts av ny frisk luft. Vi brukar kalla Stallet för "överventilerat". Fördelen är att vi så gott som aldrig har problem med fuktig luft och instängd stall-lukt, nackdelen är att det kan bli kallt för oss hästägare på vintern, men huvudsaken är ju att hästarna mår bra! Med den här typen av luftcirkulation behöver man aldrig vädra ut eller ha korsdrag i Stallet för att få bra luftkvalité.
|
Foder, vatten och strö |
Hö som vi ger till hästarna är gårdens eget, kvalitén bestäms förstås ofta av årets väder. Eftersom våra marker mest består av utdikade mossar är höt aldrig särskilt näringsrikt, vilket passar de flesta hästar och ponnyer utmärkt. Kraftfoder och ev tillskott ordnar hästägaren själv. I foderrummet finns gott om plats för fodertunnor och hyllor för hinkar och tillskott. Kraftfoder som vi ska ge hästen ställs färdigt i en liten hink på fodervagnen. Vatten är lika viktigt som mat för att hästen ska må bra. Hästar dricker mycket några få gånger per dag, måste den dricka ur vattenkopp dricker den 20-40% mindre varje dygn, därför insisterar vi på att man använder hinkar/baljor. Vattenkran finns i foderrummet och utomhus. Vi fixar vatten i hagarna, hästägaren i boxen/spiltan. Strö hämtas av oss, kutterspån eller ibland sågspån, vilket som finns tillgängligt på sågverket när vi kommer. Du får använda så mycket du behöver, huvudsaken är att du sorterar väl och rent spån inte hamnar på gödselhögen.
|
Hagarna |
För närvarande har vi 4 vinterhagar i anslutning till Stallet, och 2 sommarhagar inom 150-250 m. Vi stängslar genomgående med eltråd, 2-4 trådar. Vi vill att alla hagar ska vara omväxlande, med träd, stenar och stigar och möjlighet att komma i lä för vinden. Vinterhagarna är lite som tårtbitar, med grinden i "spetsen" nära Stallet, men mer utrymme längre bort. Sommarhagarna är ganska stora med omväxlande terräng. Vi försöker para ihop hästar som behöver ungefär lika mycket mat, med målet att stämningen i hagen ska bli så bra som möjligt. För att det även ska bli så säkert som möjligt vid in- och ut-släpp går bara 2-3 hästar ihop i varje hage vintertid.
|
Omgivningen |
Mellangården ligger lantligt och idylliskt i den lilla byn Elmeberg. En del bra vägar att rida på finns inom en 5 km-radie. Liksom på alla andra ställen gäller att följa lagar och Allemansrättens regler och visa stor hänsyn till markägare och medtrafikanter på två och fyra ben. Vi tillåter ridning på våra åkrar innan/efter tillväxt och höskörd om det inte är för blött i marken. När du kör bil hit, framförallt på byvägen som leder ner till Elmeberg, vill vi att du kör lika lugnt och försiktigt som du gör hemma på din egen gata, och tänker på att barn och djur kan finnas bakom nästa vägkrök. Traktorer, skogsmaskiner och liknande har alltid företräde.
|
Sammanfattning |
Stallet på Mellangården i Elmeberg följer Jordbruksverkets regler, har tillstånd från Nybro kommun och har F-skattebevis. I hyran ingår plats i stallet, hö, strö, in- och utsläpp, vatten i hagen och 4 fodringar per dag, vilket regleras i ett hyresavtal som skrivs på innan inflyttning. Foderrum med hyllor, uppvärmd sadelkammare med skåp. Det finns upplyst ridbana med frostfritt underlag och man får rida på gårdens mark, i övrigt enligt Allemanrätt och lagar. Hagarna stängslas med eltråd. På gården finns även kattpensionat, får och hundar. |